You are here : Home Detail Berita Sosialisasi Tentang Peraturan Yayasan Pendidikan Nur Azizi Tanjung Morawa 2018
Sosialisasi Tentang Peraturan Yayasan Pendidikan Nur Azizi Tanjung Morawa 2018

Peraturan sekolah merupakan satu persetujuan yang dipersetujui bersama oleh warga sekolah dalam mengawal disiplin dan tingkahlaku manusia yang berada di dalamnya.

Maksud peraturan ialah undang-undang yang ditetapkan untuk menentukan ketenteraman, keharmonian dan kelancaran  perjalanan aktiviti-aktiviti dalam masyarakat atau sekolah.

Tujuan peraturan ini dibuat adalah untuk  mengawal tingkah laku dan melancarkan perjalanan hidup warga sekolah supaya proses pembentukan jati diri dan pendidikan berjalan lancar tanpa ada gangguan.

Apabila terdapat gangguan yang tidak diingini berlaku, ini akan menyebabkan sistem pendidikan yang dirancang tidak dapat dijalankan dengan teratur dan secara tidak langsung,  juga membantutkan usaha pembentukan nilai-nilai murni.

Usaha pembentukan nilai murni ini adalah penting bagi para pelajar untuk menhadapi situasi yang sebenar dalam alam kehidupan yang sebenarnya.

Adapun inti peraturan yang sedang digalakkan oleh Yayasan Pendidikan Nur Azizi Tamora adalah sebagai berikut:

• Tidak boleh melakukan tindakan kekerasan terhadap orang lain
  • Tidak boleh mengompas sesama teman sejawat
  • Tidak boleh membawa HP Android
  • Tidak boleh terkena dan berkaitan dengan Narkoba
  • Tidak boleh ada pengutipan uang
  • Tidak boleh berjualan di dalam sekolah
  • Tidak boleh melakukan hal yang negatif terhadap siswa dan siswi
  • Harus datang tepat waktu
  • Disiplin dan bersahaja
  • Tidak boleh membawa senjata tajam dan berbahaya
  • Dan peraturan - peraturan lainnya yang harus dipatuhi oleh semua civitas akademia YP.Nur Azizi Tamora